184

FOTO: Sfanta Cuvioasa Parascheva de la Iasi 2017 - Catedrala Mitropolitana

Autor foto & text: Lacasuri Ortodoxe ®

In acest an, 2017, la hramul Catedralei Mitropolitane din Iasi, alaturi de sfintele moaste ale Sfintei Cuvioase Maici Parascheva se vor afla, spre inchinare, si Moastele Sfintei Mari Mucenite Tecla. Moastele Sfintei Mari Mucenite Tecla vor fi aduse la Iasi, de la Manastirea Neamt.

Sfanta Parascheva 2017: Cand vor fi scoase moastele Sfintei Cuvioase Parascheva?

Conform unui program publicat in paginile portalului web realizat de reprezentantii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei [ https://doxologia.ro/cuvinte-cheie/program-sfanta-parascheva-2017 ], sfintele moaste ale Sfintei Cuvioase Parascheva vor fi scoase spre inchinare, inca din zorii zilei de marti, 10 octombrie 2017, in cadrul unei procesiuni.

Sfintele Moaste ale Sfintei Cuvioase Maici Parascheva vor fi asezate spre inchinare, intr-un baldachin special amenajat in faţa Căminului preoțesc „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.

Sfanta Parascheva 2017: Pregatiri la Catedrala Mitropolitana din Iasi

Ieri, 6 octombrie 2017, mai multi lucratori se ocupau de realizarea scenei si a acestui baldachin, pentru hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, al Catedralei Mitropolitane din Iasi, al carui program va fi extins pe perioada 10-16 octombrie 2017. Baldachinul se va afla amplasat in partea stanga a intrarii in Catedrala Mitropolitana din Iasi, pentru vizitatorul care priveste Catedrala din fata.

Tot marti, in ziua de 10 octombrie 2017, vor fi oficiate si o slujba de Sfinţirea apei și a Sfântului Maslu, de asemenea, pe platoul aflat in fața Catedralei Mitropolitane. Slujbele vor fi incununate de Sfânta Liturghie arhierească, oficiata in interiorul Catedralei Mitropolitane din Iasi. Seara, de la orele 16:00, timp de o ora, va fi oficiata Slujba Paraclisului Sfintei Cuvioase Parascheva, urmata, de la orele 21:00, de Slujba de priveghere a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, hram al sfantului lacas ortodox.

Sfanta Parascheva 2017: Programul Hramului Catedralei Mitropolitane din Iasi, miercuri

In prima zi dupa scoaterea sfintelor moaste ale Sfintei Maici Cuvioase Parascheva, miercuri, 11 octombrie 2017, conform aceluiasi portal web, dimineata, va fi oficiata, dupa Acatistul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Sfânta Liturghie, in interiorul Catedralei (pana la orele 12:00), iar seara, de la orele 17:00, se va oficia Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva, urmat de Slujba de priveghere a Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului, de la ora 21:00, în Catedrala Mitropolitană din Iasi.

Pe tot parcursul zilei, credinciosii si pelerinii se vor putea inchina la sfintele moaste ale Sfintei Parascheva, asezate in baldachinul de pe platoul din fata Catedralei. Inca de la finele acestei saptamani, in Catedrala Mitropolitana din Iasi, se formase un rand la care credinciosii aveau de asteptat aproximativ o ora pentru a se inchina la racla cu sfintele moaste ale Sfintei Cuvioase Maici Parascheva. 

Pelerinajul Calea Sfintilor, joi - Procesiune cu Moastele Sfintei Parascheva, Iasi - 2017

In ziua de joi, 12 octombrie 2017, în interiorul Catedralei Mitropolitane din Iasi se vor oficia, dimineata, Acatistul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe şi Sfânta Liturghie, iar seara, de la ora 17:00, Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva.

JOI, 12 octombrie 2017 are loc si Pelerinajul Calea Sfinţilor, care va incepe la orele 19.00, procesiunea cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva și moaștele Sfintei Mari Mucenițe Tecla pornind dinspre Casa Nicodim si urmand traseul: Strada I. C. Brătianu – Strada Cuza Vodă, Strada Armeană – Biserica „Sfântul Sava cel Sfinţit” – Strada Costache Negri – Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi” – Catedrala Mitropolitană, conform informatiilor puse la dispozitie de organizatorii Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva 2017.

Procesiunea "Pelerinajul Calea Sfinţilor", cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva și moaștele Sfintei Mari Mucenițe Tecla se va inchiea in jurul orei 20:30, iar de la orele 21:00, in Catedrala Mitropolitana din iasi se va oficia Slujba de priveghere a Sfântului Apostol Andrei.

Sarbatorile Iasului 2017 - vineri - Moastele Sfintei Parascheva, la inchinare, 10-16 octombrie

Vineri, 13 octombrie 2017, inainte cu o zi de Sarbatoarea Sfintei Cuvioase Maici Parascheva, dimineata, dupa Acatistul Sfântului Apostol Andrei, va avea loc Sfanta Liturghie, tot in interiorul Catedralei Mitropolitane. In aceeasi zi, seara, de la ora 17:00, timp de o ora, va fi oficiat Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva, urmand ca la ora 19.00, inchinatorii prezenti sa se bucure de un Concert al Corului Acapella.

La orele 21.00, tot vineri, insa de aceasta data pana spre orele diminetii celei de a doua zile (03.00), va fi oficiata Slujba de priveghere a Sfintei Cuvioase Parascheva combinată cu cea a Sfintei Mari Mucenițe Tecla și Sfânta Liturghie. 

Hramul Catedralei Mitropolitane din Iasi, sambata - Program Sfanta Parascheva 2017

Sâmbătă, 14 octombrie 2017, este Ziua de Sarbatoare a Sfintei Maicii Noastre Cuvioase Parascheva, asa incat incepand cu ora 7:00, vor fi oficiate in Catedrala Mitropolitana din Iasi, Miezonoptica si Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, Ceasurile și Slavoslovia Mare, pana la ora 9:00.

De la ora 9:00, in ziua de mare sarbatoare, sambata, 14 octombrie 2017, va fi oficiata Sfânta Liturghie arhierească, de aceasta data pe scena ridicata pe B-dul Ştefan cel Mare şi Sfânt.

In seara zilei, de la ora 17.00, va fi oficiata Slujba Paraclisului Sfintei Cuvioase Parascheva, iar de la ora 21:00, va avea loc Slujbă de Priveghere a Învierii, de asemenea in Catedrala Mitropolitană.

Sfanta Parascheva 2017: Programul Hramului Catedralei Mitropolitane din Iasi, duminica

Duminică, Ziua Invierii, dar si prima zi de dupa Sarbatoarea Sfintei Cuvioase Maici Parascheva, 15 octombrie 2017, intre orele 07.00 si 11.30, vor fi oficiate Slujbele Miezonopticii, Acatistului Mântuitorului, Ceasurilor şi Sfintei Liturghii, in interiorul Catedralei Mitropolitane a Iasiului, inca aflata la mare sarbatoare de hram 2017.

Seara, tot de la ora 17:00, in Catedrala, va fi oficiata Slujba Paraclisului Sfintei Cuvioase Parascheva, iar de la ora 21:00, va avea loc slujba de Priveghere a Sfintei Mari Mucenițe Tecla

Corul Chivotul la Sfanta Parascheva 2017 - program

In toate aceste zile, raspunsurile la strana vor fi date de Corul Chivotul, cor misionar al Catedralei Mitropolitane din Iasi, infiinţat în urmă cu aproape 15 ani, alcatuit din studenţi ai Facultatii de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi, majoritatea membrilor corului studiind si la Conservatorul din Iași.

Dintre ultimele inregistrari publicate de contul youtube al portalului Doxologia al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, va recomandam si noi, cantarea "Rai de Taină”, interpretata de Corul Chivotul, care va putea fi auzit in toate aceste zile sepciale, legate de marea Sarbatoare a Cuvioasei noastre Maici Parascheva.

frameborder="0" allowfullscreen="">

Sfanta Parascheva 2017: alte pregatiri si evenimente la Catedrala Mitropolitana Iasi

Astazi, continua amenajarile atat in strada - fiind amplasate mai multe standuri si corturi pentru cei ce le vor oferi pelerinilor diverse obiecte bisericesti - in fata Catedralei si imediata apropiere a Comisariatului Militar zonal, cat si in curtea sfantului lacas si la renovarea exterioara (turla din partea dreapta, privita din fata) a Catedralei Mitropolitane din Iasi. Grupurile de pelerini sosesc fara intrerupere la Catedrala Mitropolitana din Iasi, pentru a se inchina la moastele Sfintei Cuvioae Maici Parascheva.

La cladirile adiacente, chiar daca unele obiective par deja finisate in exterior, totusi, altele, precum Seminarul Teologic vecin sunt supuse unor lucrari ample de retencuire exterioara, un modul de schela putand fi vazut inca imediat sub placa indicatoare a edificiului. Si, chiar daca vremea nu este una chiar insorita, pelerinii se pot bucura, in aceasta perioada, de trandafirii infloriti aproape in totalitate, plantati in numar mult mai numeros ca altadata, pe laterala dinspre aleea pricipala a sfantului lacas aflat in aceste zile la mare sarbatoare.

Sfanta Parascheva 2017: Sfintirea picturii in Biserica Sfantul Ierarh Nectarie, din Iasi

Zilele de sarbatoare inchinate Hramului Sfanta Cuvioasa Parascheva 2017 vor fi marcate, insa, si printr-un alt eveniment important: Sfințirea picturii Bisericii Parohiei Sfântul Nectarie din Iași.

Evenimentul va avea loc duminica, in paralel cu Slujba Oficiata la Catedrala Mitropolitana, incepand cu ora 08.30, urmand Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiata in aceeasi biserica.

Sfanta Parascheva 2017: incheierea manifestarilor

Luni, in ultima zi dedicata Hramului 2017 al Sfintei Cuvioase Parascheva al Catedralei Mitropolitane din Iasi, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, organizatorii ne informeaza ca va avea loc "Oratoriul Chemări spre mântuire. Pelerini la Sfânta Parascheva", închinat Sfintei Cuvioase Parascheva, de la ora 19:00 - conform programului de desfasurare a Hramului Catedralei Mitropolitane Iasi 2017, Sfanta Cuvioasa Parascheva, publicat de portalul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, Doxologia, la adresa: https://doxologia.ro/arhiepiscopia-iasilor/hramul-sfintei-cuvioase-parascheva-program-10-16-octombrie-2017.

In aceeasi zi, cel mai probabil, imediat dupa ultimul inchinator la Sfintele Moaste ale Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iasi, Sfintele Moaste vor fi reasezate spre inchinare in sfantul lacas ortodox al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, din Iasi, in partea dreapta a naosului bisericii.

In articolul de fata, va oferim mai multe imagini de la pregatirile ce au loc la aceasta ora la Catedrala Mitropolitana a Iasiului, cat si de la randul care deja se formeaza la inchinare, in fata raclei cu moastele Sfintei Cuvioase Maici Parascheva. In albumul foto, puteti gasi mai mult eimagini cu finisajele arhitecturale de care se bucura sfantul lasc ortodox la aceasta ora, odata cu inchierea unor parti importante ale lucrarilor de renovare.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
63
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează

π 0.11387 sec - PID: 25728