42

Comunități în Muzeul ASTRA: Țara Zarandului


Data/interval orar: 23-24 septembrie 2017/ între orele 10.00-17.00
Locația: Gospodăria de agricultor din Almaș, jud. Arad; Târgul de țară, Muzeul Civilizației 
Populare Tradiționale ASTRA, strada Pădurea Dumbrava, nr. 16-20, Sibiu 

Comunități în Muzeul ASTRA: Țara Zarandului își propune să reliefeze tradițiile și valorile materiale și spirituale care definesc viața comunităților arhaice din ținutul Țării Zarandului. Cu acest scop, vor fi organizate în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului cinci ateliere interactive de gastronomie tradițională. Ele vor scoate în evidență rețetele arhaice din bucătăria satelor zărăndene din județul Hunedoara și din comunitățile ținutului Almaș-Gurahonț, județul Arad. Aceste rețete vor fi aduse prin ,,viu grai” aici de gospodarii din cele două zone istorice. 

Comunități în Muzeul ASTRA: Țara Zarandului

,,Vor fi prezenți în Muzeul ASTRA 80 de reprezentanți ai comunității din Almaș. Aceștia vor pregăti pentru vizitatori plăcinte almășene, „cocorei” (gogoși), cozonaci, „mniere de prune” - un magiun preparat din roadele locului, care individualizează tradițiile pomicole și ale preparatelor din fructe specifice zonei. Totodată, almășenii vor reconstitui o tradiție veche, aceea a încondeierii ouălor. În contextul vernisajului, Ansamblul folcloric „Nunta almășană” și Fanfara Parohiei Ortodoxe din Almaș vor reconstitui tradițiile de nuntă prin prisma cântecelor moștenite din bătrâni și interpretate în momentele de bucurie ale familiilor și ale comunității. Tezaurul de tradiții almășene va fi completat de frumusețea și estetica portului popular. “, a declarat Lucian Robu, muzeograf Muzeul ASTRA

Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului va găzdui, în cadrul aceluiași eveniment, duminică 24 septembrie 2017, începând cu ora 12.00, vernisajul Gospodăriei de agricultor din Almaș, județul Arad, așezare reprezentativă pentru ținutul Zarandului.

Comunități în Muzeul ASTRA: Țara Zarandului

4 producători culinari din județul Hunedoara vor veni la Târgul de țară cu dulcețuri și siropuri (Casa Maria), produse apicole (Gabriela Smuczer), produse din carne - inclusiv cârnatul de săcărâmb, produs tradițional atestat (Casa Țurcanu), plăcinte pădurenești – Poienița Voinii (Munteanu Aurelia). Muzeul ASTRA, ale cărui acțiuni sunt posibile cu finanțarea Consiliului Județean Sibiu, are calitatea de partener și de gazdă la Comunități în Muzeul ASTRA: Țara Zarandului . În cadrul acestui eveniment, organizat de Asociatia producătorilor de produse tradiționale și ecologice Hunedoara, cu sprijinul Consiliului județean Hunedoara, se vor prepara virșli (produs tradițional în curs de atestare) și tocană cu mămăligă, specifică județului Hunedoara.


Responsabil de eveniment & info text: Lucian Robu, muzeograf CNM ASTRA, Roxana Gruițoiu, muzeograf CNM ASTRA
Acţiunile C.N.M. ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.


Cosmin Călinescu
Purtător de cuvânt C.N.M. ASTRA Sibiu 
Tel.: 0749791913

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
60
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează

π 0.07613 sec - PID: 29995