45

Foto: Icoana SFANTA TEODORA DE LA SIHLA

Licenta de utilizare:  By Es creación del Monasterio Sihastria, Rumania. [Public domain], via Wikimedia Commons

Peștera Sfintei Teodora de la Sihla – loc de pelerinaj și rugăciune...


Acesta este titlul unui nou film realizat de publicatia Doxologia a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, despre locul de pelerinaj si de rugaciune in care a vietuit Sfanta Teodora de la Sihla. Materialul video scurt are o durata de 1:40, iar la momentul postarii acestuia pe contul propriu Youtube a fost insotit de cantarea: Bucură-te, Cuvioasă Teodora, a Moldovei duhovnicească floare! Filmul Peștera Sfintei Teodora de la Sihla – loc de pelerinaj și rugăciune... a fost preluat in programul VIDEO-Noutati Lacasuri Ortodoxe in timp real, printr-un cod de distribuire.

frameborder="0" allowfullscreen="" style="line-height: 1.42857;">

Sfanta Teodora de la Sihla - pelerinaj la pestera si rugaciune 

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla, nascuta in jurul anului 1650, la Vânători-Neamț, Neamț, este cinstita in mod deosebit in ziua de 7 august a fiecarui an, alaturi de Sfantul Cuvios Dometie Persulsi de Sfantul Ierarh Narcis, arhiepiscop al Ierusalimului.

Fiica de boier, Sfanta teodora de la Sihla a fost căsătorită, contra voinței sale, si nevând copii, soții hotărăsc împreună să se calugărească: sotul, in Mănăstirea Poiana Mărului, Sfanta teodora de la Sihla (la varsta de aproape 30 de ani) - la Manastirea Vărzărești.

Sfanta Teodora de la Sihla - pelerinaj la pestera si rugaciune 

Ulterior s-a retras 10 ani in Munții Buzăului (la Schitul rupestru Fundătura, Agatonul Nou). Au urmat Mănăstirea Neamț si schitul Sihăstria din Muntii Neamtului.

"Sihlă” înseamnă pădure deasă de copaci tineri; hățiș. Aici, Sfanta Teodora de la Sihla a locuit într-o chilie aflată sub stânci, in care vietuise un sihastru bătrân. Nu dupa mult timp, aceasta a cedat chilia sa mai multor calugarite refugiate, mutandu-se intr-o pestera... (prezentata in materialul video)

Sfanta Teodora de la Sihla - pelerinaj la pestera si rugaciune 

După moarte, trupul i-a rămas în peștera. Afland de moartea sa, soțul ei, călugăriul Elefterie, a parasit Manastirea Poiana Mărului și si-a petrecut ultimii 10 ani la Sihăstria, aproape de locul de odihnă al... soției sale.

Schitul Sihla s-a intemeiat in anul 1725. Rămasă înmormântată aici până prin anii 1828-1834, în timpul ocupației rusești a Principatelor Române a fost dusă la Lavra Pecerska din Kiev⁠. (LONews)

Comentarii

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
212
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează
Trimite
Powered by InterChat

π 0.10373 sec - PID: 4275