61
Foto: Templul lui Ramses II din Medinet Habu, Egipt
Licenta de utilizare: By Steve F-E-Cameron (Own work) [GFDL or CC BY 3.0], via Wikimedia Commons

Înregistrările egiptene antice indică faptul că filistenii nu erau pirați din Marea Egee, asa dupa cum se credea pana in prezent.
Noul studiu sustine, prin urmare, ca tot ce se stia despre filisteni era eronat. 

Tot ce se stia despre filisteni era eronat. Misterul, pus de acum intr-o noua lumina

Noua dezavluire nu este nimic altceva decat rezultatul studierii unor documente vechi de 3200 de ani, din timpul lui Ramses al III-lea, care sugerează că filistenii mult-înverșunați nu erau beligeranți străini, ci erau nativi ai Orientului Mijlociu.

Informatia a fost oferita recent de sectiunea Arheologie a publicatiei Haaretz [ http://www.haaretz.com/archaeology/1.802928 ] si reproiecteaza, intr-o noua lumina, un mister pe care arheologii îl dezbat de zeci de ani: originea filistenilor și a altor "popoare marine" apărute în Levant în Epoca Târzie a Bronzului.

Tot ce se stia despre filisteni era eronat. Misterul, pus de acum intr-o noua lumina

Asa incat, conform cercetatorilor de la Muzeul Israel din Ierusalim, specialisti ai Universitatii din Tel Aviv, enigmaticii filisteni proveneau de fapt din Orientul Mijlociu, in pofida reputatiei lor de pana in prezent, de pirati invadatori ai insulelor din Marea Egee.

Conform aceluiasi articol amplu, prezentat de Haaretz, care citeaza date aparute in paginile Jurnalului Oxford de Arheologie, se mai pare, de asemenea, ca filistenii ar fi jucat un rol mult mai puțin nefavorabil decât se credea anterior, în prăbușirea bruscă și inexplicabilă a marilor civilizații - incluzand imperiului Hitit, Egiptean și Micean (sec. XII-lea î.e.n.).

Tot ce se stia despre filisteni era eronat. Misterul, pus de acum intr-o noua lumina

Rezultatele acestor cercetari se bazeaza pe noi analize efectuate pe așa-numitul Papyrus Harris, o biografie a lui Ramses al III-lea.
Conform Bibliei, filistenii trăiau în cinci mari orașe - Gaza, Ekron, Gath, Ashkelon și Ashdod. Filistenii erau un popor străvechi cunoscut în primul rând pentru conflictul lor cu israeliții, descris în Biblie. Sursa principală despre Filisteni este Biblia Evreiască, dar existenta acestora a fost atestata, de asemenea, in basoreliefurile Templului lui Ramses al III-lea, din Medinet Habu, unde ei sunt numiti "peleset", termen acceptat ca înrudit cu ebraicul "plet".

Cu toate acestea, conform noilor descoperiri, exista unele nepotriviri in textul gasit la Templul lui Ramses III, care ar putea demonstreaza faptul ca faraonul ar fi putut incerca sa-i prezinte pe atacatorii filistini intr-o alta lumina decat cea reala, mai puternici decat ar fi fost ei in realitate, pentru a-si spori astfel meritele in cazul victoriei asupra lor.

Comentarii

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
133
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează
Trimite
Powered by InterChat

π 0.14899 sec - PID: 2778