61
FOTO: Nu fi naiv! Inca mai crezi in ceea ce ti se da sa vezi?
Dupa ce ti-am aratat cu cata usurinta se poate scoate, si cu cata usurinta se poate pune ceva in cadru... revenim astazi strict asupra partii de "expertizare tehnica" a asa-zisei "inregistrari video" pe care presa romaneasca a prezentat-o atat de grabita ca fiind veridica (fara a astepta un verdict) si pe care Episcopul Husilor, PS Parinte Corneliu, pe care l-a vizat in mod direct acest scandal (simultan cu cel al Pr. Cristian Pomohaci, unde s-a folosit o "inregistrare" audio), a reclamat-o ca fiind un fals.

Episcopul Husilor - EXPERTIZA TEHNICA, noi surprize si suspiciuni

Din cate s-a putut vedea in articolele precedente pe care le-am publicat in paginile noastre, astfel de materiale nu reusesc sa fie recunoscute cu vreo valoare legala, tocmai pentru faptul ca ele pot fi trucate extrem de usor
(Vezi exemplul nostru video aici, in care un am introdus - prin tehnici video despre care vom vorbi in pagina de fata, folosindu-ne de un fundal verde, decupaje si montaj ulterior  - un alt personaj in locul "seminaristului" - priveste atent! - demonstrand cat de simplu se pot fabrica astfel de filme si ca nu pot fi considerate "probe". Remarca miscarile noului "seminarist", diferite de cele ale "seminaristului original" pe care ti l-a aratat presa!).
frameborder="0" allowfullscreen="">
Pe de alta parte, insa, sa demonstrezi ca un astfel de film este trucat, uneori poate deveni de-a dreptul imposibil, depinzand de durata filmului si de gradul de pricepere si de implicare al "regizorului".

Episcopul Husilor - EXPERTIZA TEHNICA, noi surprize si suspiciuni

Dar, sa vedem, de unde a pornit ideea acestui serial al nostru de articole, in 3 episoade... O experizare tehnica usoara a filmului publicat in presa, pe care o poate face foarte simplu orice cititor folosind un editor video obisnuit, atrasese atentia mai multor cititori si voluntari ai nostri, asupra unor elemente neobisnuite, intre care trebuie amintite:

1 - publicarea unei variante incetosate a filmului, cu efect de "blur", intr-o presa in care, de regula, sunt publicate fotografii si secvente video cu mult mai deocheate fara a fi in vreun fel bluruite;

2 - diferenta intre frecventa miscarilor clericului si frecventa miscarilor seminaristului, fapt observat de mai multe persoane, atunci cand filmul este redat cadru cu cadru, pe o viteza foarte redusa. La inceputul fragmentului redat de presa, publicat aici, se observa cum episcopul pare sa fie lasat drept "masca" (termen tehnic folosit in editare), ca poza, intr-un cadru stationar, in timp ce "seminaristul" are miscari mult mai ample si rapide. Se stie ca, chiar si pentru un profesionist, este aproape imposibil sa filmeze doua persoane inscrise intr-o miscare simultana (asa cum este cazul celor doi) si totusi una dintre ele sa ramana impietrita total, ca intr-o poza. Aceasta situatie nu ar putea deveni posibila, decat in doua cazuri:
      - in cazul in care o parte a filmarii ar fi fost pastrata in pozitie fixa (partea din stanga, cu episcopul), iar cealata a fost suprapusa peste prima;
      - in cazul in care au fost suprapuse doua filme cu diferente la inregistrare in ce priveste numarul de cadre pe secunda, filmarea "seminaristului" fiind una mai rapida.
 
3 - cea mai importanta, pare a fi aparitia unei reflexii stranii a siluetei "seminaristului" pe una dintre usile deschise (special pentru filmare!?) ale incaperii in care s-ar fi efectuat "inregistrarea" in cauza. Silueta proiectata aici (in secventa in care acesta se dezbraca special cand ajunge fix in fata camerei!), apare pe usa din dreapta, la un moment dat, intr-un mod destul de nefiresc, odata ce filmarea, se vede foarte clar, NU se efectua de aceeasi parte a usii (camera de filmat si seminaristul NU se aflau de aceeasi parte a usii, camera filmand direct prin sticla usii). Se stie ca, atunci cand privesti printr-o fereastra, NU poti observa reflexia unei alte persoane aflate de cealalata parte a ferestrei (ci eventual ai putea-o vedea direct), acest lucru devenind posibil doar daca ambele persoane se afla de aceeasi parte a ferestrei (ceea ce aici nu este cazul). Mai mult decat atat, imaginea reflectata  este mai mare (doar unghiul ar fi trebuit sa fie schimbat, camera privind, de la nivelul ei, inspre sus). In cazul in care filmul a fost trucat, asa cum sustine PS Episcop al Husilor, reflexia putea fi adaugata in mod eronat la "regizare" (culmea, tocmai in ideea de a intari faptul ca inregistrarea ar fi una reala, insa cu o... "mica" eroare de calcul fizic).

Episcopul Husilor - EXPERTIZA TEHNICA, noi surprize si suspiciuni

Tinand cont si de faptul ca:
- totul s-a petrecut practic in vazul lumii, pe directia unei usi perfect si atat de larg deschise, oricum fiind aproape complet din sticla;
- totul s-a petrecut cel mai probabil in fata unor ferestre fara draperii (dupa cum se observa cazand lumina),
- filmarea a fost efectuata cu o camera extrem de bine asezata vertical, ca pe un trepied (incercati sa strecurati o camera mica intr-o geanta si veti vedea ca nu veti atinge niciodata atat de perfect orizontala si atat de bine conditiile de stabilitate
- actiunea evita miscarea picioarelor pe podea (neavantajoasa in cazul decupajelor pe fond verde, prin aparitia jocului de umbre)
si altele asemenea, cele de mai sus inmultesc si mai mult suspiciunile...

Desi am aratat, in cele doua articole publicate anterior in paginile noastre, ca trucarea unui astfel de film este extrem de posibila, mai jos venim cu cateva precizari punctuale despre cum se poate fabrica, din punct de vedere tehnic, un astfel de film, dupa cum ne invata chiar specialistii in domeniu. Vei vedea ca totul este atat de simplu, incat nu e nevoie de lucratori cu experienta in marile studiouri de filmare, astazi Internetul fiind plin de astfel de filme, realizate de amatori ambitiosi, pe computerele proprii...

MAGIA INCEPE: Atata timp cat orice poza poate fi trucata,
orice film poate fi trucat la fel de bine!

   Mai intai, trebuie sa intelegi ca un film nu este nimic altceva, decat o derulare de poze continand imagini apropiate, la o frecventa de 25-60 de poze/sec, asa incat, daca orice poza poate fi trucata, atunci si orice film poate fi la fel de usor trucat!      
    Apoi, daca mai pui si cateva texte care sa-ti atraga privirea, sau cateva cuvinte audio extrase dintr-o inregistrare mai veche care sa sune bine, atunci treaba poate fi facuta chiar ca la carte. 

   Cu siguranta ai vazut deseori, in presa de can-can, trucaje realizate cu chipul unui ins asezat pe trupul altuia, realizate intr-un mod in care falsul se dadea singur de gol. Cu toate acestea, daca s-ar fi dorit realizarea unei poze credibile - si asta in doar cateva minute! - astfel de trucaje foto ar fi putut fi realizate incat nici tu sa nu mai crezi ca n-ar fi vorba cumva despre tine.

   Sa vedem, insa, care sunt "ingredientele" unui film trucat bine, pe care ni le indica chiar realizatorii profesionisti de astfel de filme:
    - un film original cu "clericul", care se misca la intamplare prin biroul propriu (vezi filmul nostru, in care "seminaristul" a "disparut"). Cu cat "clericul" face miscari mai ample, sau oarecum "sugestive", cu atat mai bine;
    - o panza complet verde,
    - o ruleta,
    - un "seminarist" gata sa se filmeze pe fundal verde, in pozitii cat mai obscene.
    
    (La partea audio nu mai facem referire, fiindca acolo totul este extrem de simplu, oricand gasind o inregistrare a "clericului" din care sa tai anumite fraze sau chiar cuvinte, ori sa folosesti un program de editare audio care copiaza si simuleaza timbrul vocal al unei persoane)

Pentru un trucaj mai exact, in continuare, este posibil sa fie nevoie ca filmul original (cu "clericul") sa fie "desfacut" poza cu poza, cu orice program gasit pe net, dupa care fiecare poza sa fie trucata, motiv pentru care astfel de filme nu au o durata prea lunga), sau cand nu este cazul si filmul o permite, trucajul se poate realiza printr-o suprapunere efectiva a doua secvente (filme) direct din miscare.

MAGIA CONTINUA: Dar, cum de este posibila suprapunerea efectiva,
fara ca trucajul sa fie cumva observat?

Episcopul Husilor - EXPERTIZA TEHNICA, noi surprize si suspiciuni

Mai intai, filmarea "seminaristului" pe fundal verde trebuie sa aiba in vedere cateva amanunte destul de importante, precum distanta intre camera de filmat si "seminarist" (care trebuie sa fie aceeasi cu distanta intre camera de filmat si "cleric", daca acestia se vor afla in acelasi plan vertical), intr-o anumita masura luminozitatea etc.

In rest, totul devine foarte simplu, prin decuparea si inlaturarea filtrului (ecranului) verde cu un singur click de mouse (cu o functie speciala pe care o are aproape orice program de editare de film), "seminaristul" ramane decupat perfect, pe un fundal transparent, desi se afla in miscare (intrucat culoarea verde este scoasa automat din fiecare dintre cele 25-60 de poze care se deruleaza in fiecare secunda). Iar daca "seminaristul" s-a inregistrat imbratisand, sarutand sau dezbracandu-se, atunci filmul este ca si facut...

UITE UN EXEMPLU de FILM, "FABRICAT" DE NOI, cu care iti demonstram ca totul se poate si ca, la fel de bine, cel prezentat de presa poate fi trucat, dar a fost luat si prezentat din start ca fiind unul veridic, bun de "proba"!
   Mai priveste, inca o data, un astfel de film - publicat mai sus pe aceasta pagina - pe care l-am "fabricat" in doar cateva ore, folosindu-ne doar de partea stanga a filmului original (cu "episcopul") si inlocuind cu totul "seminaristul" original pe care ti l-a aratat presa (de fapt, pornind de la filmul in care "seminaristul" nu apare deloc). Personajul nou pe care l-am introdus in film, in mod intentionat are alte miscari, fiind decupat in miscare de pe un astfel de fundal verde (pe care l-am lasat sa se observe la sfarsit, cand in mod special am "ridicat si ceata"):

In plus, mai jos poti vedea un film, in care specialistii dezvaluie "magia" unor astfel de proceduri folosite de televiziunile obisnuite (si nu exista vreo televiziune care sa nu le foloseasca!), fara a se mai ascunde de public:


Episcopul Husilor - EXPERTIZA TEHNICA, noi surprize si suspiciuni

Dar, nu se poate demonstra falsificarea unui astfel de film?

NU! (Decat daca este facut prost.) Cel mai probabil, nu, intrucat, de regula originalul (tu tot mai crezi ca ai vazut originalul?) nu poate fi vazut in forma lui bruta, ci se da spre vizionare un film deja montat. Iar Internetul este plin de astfel de filme. Asa incat, nici faptul ca este real nu poate fi demonstrat. Exista insa unele indicii de baza, de care ar trebui sa se tina cont intr-o expertiza tehnica, iar acestea au fost dezvaluite de mai multi specialisti in domeniu, mai ales aplicand cateva cunostinte de fizica de baza si din domeniul productiei de film: 
   - daca este un film care face senzatie, inseamna ca ai cat de multe sanse sa fie unul trucat (este si cazul de fata);
   - daca este vorba despre un film incetosat sau cu umbre, atunci sansele sporesc si mai mult sa fie unul trucat (este si cazul de fata);
   - daca filmul este realizat cu o camera de filmat care nu se misca, dar care se presupune ca a fost filmat intamplator (accidental), atunci mai mult ca sigur este trucat, in filmul trucat fiind folosit un trepied (este si cazul de fata);
   - daca umbrele sau reflexiile imaginii persoanelor din cadru nu respecta legile fizicii (este si cazul de fata, daca e sa tinem cont de imaginea reflectata in usa din partea dreapta a camerei de filmare - vezi mai sus), si altele asemenea.

Acum, probabil privesti cu alti ochi ceea ce ti se da sa vezi!
Trebuie sa intelegi ca trăim într-o epocă a tehnologiei video avansate, când camera video poate sa minta și, din ce în ce mai mult, minte... Iar in astfel de posturi nu tocmai onorante, chiar și companiile de televiziune și mass-media de succes au fost prinse, pe picior gresit.

Episcopul Husilor - sa aduca, EXPERTIZA TEHNICA oficiala, oare, vreun rezultat demn de luat in seama?...

...Nu stim, si prea putin probabil, tinand cont de cele de mai sus. Adevarata problema, ramane insa, aceea ca asupra Bisericii Ortodoxe Romane a fost lansata o campanie mediatica de defaimare fara precedent, singura explicatie plauzibila si vizibila a folosirii unor astfel de materiale pentru denigrarea unor clerici, desi se stie ca ele pot fi cu atat de mare usurinta trucate. La urma urmei, si daca se demonstreaza a fi fost un fals, defaimarea ramane... Iar astfel de acuze cu siguranta vor continua sa apara, mai ales in conditiile in care majoritatea continua sa se arate prea dusa la biserica. Oricand, chipul acestui cleric va fi inlocuit cu un altul...

Dar, cel mai intersant...
Se pare ca toleranta fata de ceea ce ea insasi numeste "homosexualitate", nu este punctul cel mai forte al presei laice romanesti din ziua de astazi, desi deseori sustine ca Biserica ar trebui sa fie cea care sa isi deschida portile in fata persoanelor si cuplurilor gay.
Sa ajunga sa fie rusinata, oare, Romania, de cea mai obsedata si intoleranta presa europeana la adresa "homosexualitatii"? (vezi freceventa "cazurilor" raportate... adevarat si interesant: doar din Biserica)

Poate tocmai de aceea, in cazul in care stii si incepi sa vezi toate acestea, te va numi, tot ea, cu siguranta (asa cum a facut-o deja, in aceste zile, la modul calomnios), unul dintre cei "spalati pe creier"... Numai ca, o minte curata si luminata, este de o mie de ori mai folositoare decat o minte care se vrea pe ea insasi manipulata si murdara!

Un articol de: KSLCatalin - LONews
CITESTE si:


Comentarii

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
115
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează
Trimite
Powered by InterChat

π 0.14248 sec - PID: 10485