79

ROATA OLARULUI, la concurenta intre Bulgaria, Ungaria si Romania (loco.lonews)

Publicat în urmă cu 9 luni, în /d/lonews, de lacasuriortodoxe

Ceramica de Saschiz. Targul Frumos. Ceramic. Folositor

Un altfel de târg al olarilor în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

În perioada 19-23 iulie 2017, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului va avea loc cea de-a V-a ediţie a Târgului Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Saschiz. Pe parcursul a trei zile, olari din România, Ungaria şi Bulgaria se vor întrece la roata olarului şi vor găti pe vatră deschisă, în vase de lut, reţete tradiţionale. Comisiile de jurizare alcătuite din specialiști în domeniu vor desemna cei mai buni olari şi cei mai buni bucătari - olari. 

ROATA OLARULUI, tehnici si materiale, solutii in evitarea kitschului

Evenimentul, desfasurat in parteneriat media Lacasuri Ortodoxe, va începe maine, miercuri, 19 iulie 2017, ora 16.00, în Muzeul în aer liber, în clădirea Pavilionului Muzeal Multicultural, cu o Conferinţă deschisă publicului Ceramica de Saschiz între tradiţie şi inovaţie. Organizatorii vor încerca, prin intermediul unui dialog interdisciplinar între meşterii olari şi cercetătorii în domeniul ceramicii tradiționale, să găsească soluții privind schimbul de cunoştinţe, informaţii şi experienţe despre materialele şi tehnicile folosite, despre marketingul produselor şi evitarea kitschului. În cadul Conferinţei va fi lansat volumul: Poveşti din bucătăria olarului, autor Karla Roşca. 

,,Manifestarea abordează un altfel de târg al olarilor şi dezvoltă un concept inovator, de derulare a unui târg de meșteri, cu implementarea segmentelor de olărit şi de gătit şi a unei tematici prestabilite, de revitalizare a ceramicii albastre sgrafitate de Saschiz.

Totodată se vor avea în vedere oportunitățile de adaptare a metodelor de producere şi ornamentare a ceramicii la cerinţele internaţionale, prin înlocuirea treptată a smalţurilor plumbifere cu smalţuri ecologice, în cazul ceramicii de uz gospodăresc, dar păstrând caracterul tipologic şi stilistic, în conformitate cu normele europene în vigoare.

Vizitatorii Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului sunt invitaţi să participe la demonstraţiile de olărit şi de gătit sau să cumpere vase frumoase, bine arse, în care mâncarea îşi păstrează în întregime gustul natural.”, a declarat Karla Roşca, muzeograf Muzeul ASTRA.

MESTESUGUL OLARITULUI, ateliere de olarit in Targul de Tara

În perioada 21-23 iulie 2017 în Târgul de ţară se vor organiza ateliere de olărit pentru copii şi adulţi, susţinute de Centrul Scout Nocrich, Sibiu, Fundaţia ADEPT Transilvania din Saschiz, Mureş şi Asociaţia MONUMENTUM din Alţâna, Sibiu. Acțiunile educaționale vor viza familiarizarea copiilor şi adulţilor cu meşteşugul olăritului, în care aceştia pot modela lutul la roata olarului, pot presa lutul în tipare sau pot decora vase de ceramică sub atenta îndrumare a meşterilor. 

Gatitul in vase de lut, la Targul de Tara

Demonstraţiile culinare se vor desfăşura la Târgul de ţară din Muzeul în aer liber de vineri (21 iulie) până duminică (23 iulie) începând cu ora 9.30. Olarii-bucătari vor găti, în vase de lut pe vatră deschisă sau în cuptor, reţete tradiţionale bulgăreşti, şvăbeşti, maghiare şi româneşti, precum: Plăcintă bulgărească cu brânză sărată (Banitsa), Budincă de cartofi (Patatnik), Schwäbische Krumpir – Suppe mit Eier, Sarmale cu varză murată şi varză dulce, Ciorbă de ied, Mâncare cu legume, Gulaş unguresc, Tocană de porc, Supă de cartofi cu cârnaţi de Csabai (Csabai Zurek), Pulpă de vită cu găluşte sau fidea (Marhacombot készítek vadasan gombóccal vagy tésztával), Gulaş tâlhăresc (Betyár gulyás).

Sâmbătă şi duminică, 22 şi 23 iulie 2017, membrii comunităţii maghiare din Sibiu (Asociaţia Maghiarilor din Sibiu) vor pregăti pentru degustare câte un ceaun de Supă de varză (Tóros káposztaleves) şi de Gulaş Palóc (Palócgulyás).

Sponsorii demonstraţiilor de olărit sunt Interkeramik Kecskemét din Ungaria şi S.C. Interceram din Sighişoara. Partener cultural şi colaborator al târgului este Asociaţia Maghiarilor din Sibiu.

Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Saschiz

Un altfel de târg al olarilor în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

Programul manifestării:

Miercuri, 19 iulie 2017 
orele 16:00-20:00, Muzeul în aer liber, Pavilionul Muzeal Multicultural, Sala Auditorium; 
Conferinţele ASTREI. Ceramica de Saschiz între tradiţie şi inovaţie
Lansare volum:
Karla Roşca, Poveşti din bucătăria olarului, Sibiu, Editura „ASTRA Museum”, 2016
Prezintă conf.univ.dr. Mirela Ocinic, Universitatea „Lucian Blaga”, Sibiu

Joi, 20 iulie 2017
orele 8:00-20:00, Excursie de documentare la Saschiz, judeţul Mureş, Apoş, Alţâna, Nocrich şi Hosman, judeţul Sibiu (participă olarii şi specialiştii)

Vineri şi sâmbătă, 21-22 iulie 2017, orele 930 – 1900
Muzeul în aer liber, Târgul de țară
Demonstraţii practice de olărit şi de gătit; 
Târg de ceramică 

Vineri, 21 iulie 2017, orele 17:00
Workshop susţinut de Karla Roşca, Leş Gavril, Csibi Csaba: Să învăţăm să gătim sănătos!
Sâmbătă, 22 iulie 2017, 10:00-12:00; 16:00-18:00
Ateliere de olărit pentru copii şi adulţi; 
Duminică, 23 iulie 2017, orele 9:30-16:00
Muzeul în aer liber, Târgul de țară 
Târg de ceramică; Demonstraţii practice de olărit şi de gătit
Ateliere de olărit pentru copii şi adulţi
11:00 Festivitatea de premiere a meşterilor olari şi bucătari

INFO TEXT & Coordonator eveniment: Karla Roşca, muzeograf 
Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.
Cosmin Călinescu
Purtător de cuvânt Muzeul ASTRA Sibiu

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
52
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează

π 0.07085 sec - PID: 25728