20

Foto: Regele Carol I al Romaniei

Licenta de utilizare: See page for author [Public domain], via Wikimedia Commons


În epoca modernă și contemporană, până în secolul al XIX-lea, slujirile ortodoxe in Franța erau doar excepționale...

Regele Romaniei Carol I si inceputurile Ortodoxiei in Franta
Intr-un material in limba franceza - http://orthodoxie.com/wp-content/uploads/2017/07/Orthodoxie_France_histoire.pdf publicat de catre cunoscutul preot ortodox, eseist si realizator a mai multe emisiuni de radio si televiziune, Christophe Levallois - pe tema Ortodoxiei in Franta, numele Regelui Romaniei, Carol I, apare la loc de frunte in lista celor care s-au implicat in viata primelor parohii ortodoxe din aceasta tara.

Astfel, dupa amintirea primelor capele ortodoxe ridicate pe taram francez - 1816, Paris, de traditie rusa, si 1834 in Marsilia, de traditie greaca - si o prima biserica ortodoxa greaca inchinata Adormirii Maicii Domnului, tot in Marsilia, din 1834, urmata de alte cateva lacasuri, comunitatea ortodoxă română apare si ea amintita, ca deschizandu-si, in Paris, prima sa parohie, în anul 1853.

Regele Romaniei Carol I si inceputurile Ortodoxiei in Franta

Numele regelui roman, Carol I, apare, cu aceasta ocazie, in raportul lui Lavallois, amintind ca prima biserica ortodoxa romaneasca a fost achiziționată, în anul 1892, de către acesta, pe strada Jean-deBeauvais, în Cartierul Latin, fiind inchinata Sfinților Arhangheli.

Grecii ortodocși aveau sa construiasca, ulterior, in Paris, în 1895, Catedrala Sfantul Stefan (rue Bizet, sector 16).
Rolul emigrantilor romani sositi, de asemenea, in tara, după cel de-Al Doilea Razboi Mondial, este si el amintit in aceasta lucrare privind istoria Ortodoxiei in Franta.

Carol I a fost ales Principe al României în 1866, devenit Rege al României în 1881. În cei 48 de ani de domnie (cea mai lungă din istoria statelor românești), Carol I a obținut independența țării, a redresat economia, a dotat România cu o serie de instituții specifice statului modern și a pus bazele unei dinastii. A construit în munții Carpați castelul Peleș. După războiul ruso-turc (1877-1878), România a câștigat Dobrogea (dar a pierdut sudul Basarabiei), iar Carol a dispus ridicarea podului peste Dunăre, între Fetești și Cernavodă, care să lege noua provincie de restul țării. (LONews)

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
103
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează

π 0.11113 sec - PID: 25354