64

Mesajul Muntelui Athos privind tulburarile cauzate de Marele Sinod din Creta


In legatura cu situatia călugărilor atoniti care au întrerupt pomenirea Patriarhului Ecumenic Bartolomeu din cauza opoziției lor față de deciziile Sfantului si Marelui Sinod din Creta (2016 - vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), Soborul Sfântului Munte a emis in ultimele ore o declaratie (http://www.romfea.gr/images/article-images/2017/06/DIPLI_CRETE.pdf).

In declaratie, Soborul (dublu) atonit, convocat pentru a 206-a oara, in ziua de 30 iunie 2017, in Kareia, format din 40 de reprezentanti ai Comunității Sfinte, constata existenta unor "tulburari" "cauzate de opoziția față de deciziile Sfântului și Marelui Sinod (Creta 2016). 
Ei amintesc: "Sunt propuse opriri și întreruperi ale pomenirii episcopilor noștri".

Ca urmare, participantii la Soborul Sfantului Munte Athos au ales sa deschida mesajul lor cu "salutul lui Hristos Cel Inviat: Pacea să fie cu voi!", specificand in mod clar ca "tulburarea nu are nicio justificare, pentru că Domnul înviat este cu noi".

Mesajul aminteste, de asemenea, sa "Sinodul [din Creta] a avut loc după o pregătire de mai mulți ani. Înaintea Sinodului, documentele pregătitoare au fost aduse la cunoștința credincioșilor, cu posibilitatea ca ei să-și exprime punctul de vedere, oricare ar fi el. Sfântul Munte, timp de mai mulți ani și-a exprimat în mod clar punctul de vedere legat de dialogul care a avut loc cu creștinii heterodocsi. În timpul lucrărilor Sinodului, ierarhii si-au exprimat opiniile personale."

Luand ca exemplu aceasta manifestare, reprezentantii atoniti precizeaza ca ierarhii amintiti mai sus "si-au exprimat obiecțiile lor în mod corect, fără a întrerupe relația lor cu Biserica. Totul a fost înregistrat".

Mesajul Muntelui Athos privind tulburarile cauzate de Marele Sinod din Creta


In continuare, pe mai multe randuri, mesajul reprezentantilor Athosului intareste faptul ca Biserica ramane si a ramas neschimbata, in "întărirea adevărului“, asigurand ca ea poate fi „agitată de furtună, dar ea nu este distrusa, ea se confruntă cu valuri, dar nu este înghițita, primește săgeți, dar nu este rănita“.

De asemenea, acestia asigura ca Duhul Sfânt ramane Cel Care „vindecă slăbiciunile și umple lipsurile", continuand:

"Aflandu-ne in Biserică, chiar daca ne confruntăm cu lipsuri și avem slabiciuni, primim vindecare și sănătate. În cazul în care, ca om, am luat-o pe drumul gresit, harul Duhului ne aduce înapoi pe drumul cel bun".

Mai mult decat atat, participantii la Sinaxa dubla a Sfantului Munte Athos numesc orice "temere" fiind "inutilă, ca o manifestare a lipsei de credință, din moment ce suntem în interiorul Bisericii lui Hristos".

Mai mult decât atât, acestia marturisesc, amintind enciclica istorica a Patriarhilor din Rasarit, din 1848, că „nici patriarhii, nici Sinoadele nu ar putea introduce vreo inovatie", intrucat "aparator al credinţei este trupul Bisericii, adică oamenii înșiși, care își păstrează credința statornică și în concordanță cu cea a părinților lor".

"În consecință, neliniștea și disperarea nu sunt justificate, ducand la schisme. Noi aparținem Bisericii, Trupul lui Hristos. Acest Trup este sanatos si astfel el acceptă întotdeauna și asimilează elementele pe care le primește. În mod similar, le respinge pe cele pe care le consideră străine".

"Avem încredere în dragostea lui Hristos, nu în opiniile personale care conduc în afara Bisericii și creeaza erezii", mai precieaza parintii atoniti, precizand ca nu cheama la "indiferență, ci accentuează importanța vigilenței și a credinței" in acest sens.

Considerand ca o astfel de atitudine de respingere si de nepomenire este una de nerecunoștința față de Dumnezeu și de lipsa de iubire fata de ceilalti frati, acestia au amintit, in partea de final a comunicatului emis in urma intalnirii, Cuvintele lui Hristos: 
"Eu sunt calea, adevărul și viața. Fără Mine nu puteți face nimic. Eu sunt Păstorul Cel Bun, Care Iși dă viața pentru oile Sale".
"Adevărat, adevărat zic vouă: Eu sunt uşa oilor. Toţi câţi au venit mai înainte de Mine sunt furi şi tâlhari, dar oile nu i-au ascultat" (Ioan, Cap. 10), iar cei ce L-au auzit au fost uimiți și ziceau: „Niciodată n-a vorbit un om aşa cum vorbeşte Acest Om.“ (Ioan 7: 46). 

Nu este doar un om, ci El este Dumnezeu-Om. El este Singurul Sfânt, Iisus Hristos. „Şi întru nimeni altul nu este mântuirea, căci nu este sub cer nici un alt nume, dat între oameni, în care trebuie să ne mântuim noi.“ (Fapte 4, 12).
(LONews)

Comentarii

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
125
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează
Trimite
Powered by InterChat

π 0.15184 sec - PID: 7950