37
FOTO: Triptic icoane Zvenigorod
Licenta de utilizare: By user:shakko (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons 
Cercetătorii din domeniul științei sunt aproape de a dovedi că artistul celor trei faimoase icoane din Zvenigorod nu este același cu cel al faimoasei icoane a Trinității, care a fost pictata de Sfantul Andrei Rublev, a anunțat Galeria Tretyakov din Moscova, citata de publicatia Pravmir [http://www.pravmir.ru/restavratoryi-ustanovili-chto-ikonyi-zvenigorodskogo-china-sozdal-ne-andrey-rublev/].

Cercetarea icoanelor va continua, rezultatul anuntat in aceste zile reprezentand doar o etapă a unei lucrări complexe, intre multe etape intreprinse de muzeu, a precizat Zelfira Tregulova, director al galeriei.

Faimoasele icoane din Zvenigorod, care includ icoanele Hristos Pantocrator, Arhanghelul Mihail și Apostolul Pavel, au fost găsite în 1918 în apropierea Catedralei Adormirii Maicii Domnului din Gorodok, Zvenigorod, între lemnele de foc, potrivit mai multor surse. Cu toate acestea, detaliile exacte ale descoperirii nu au fost clare, dar este sigur că au fost descoperite de către Gregory Chirikov din Comisia Ruseasca pentru Conservarea și Descoperirea Picturii Vechi Rusesti, care a salvat icoane în întreaga țară.

Cele trei icoane făceau parte dintr-o scena Deisis, alaturi de Maica Domnului Theotokos și Sfantul Ioan Inaintemergatorul, astfel încât se pare ca ar fi existat inițial șapte sau nouă icoane.

După restaurarea icoanelor, artistul și restauratorul Igor Gabra, șeful atelierelor de restaurare centrale, spunea:
"Creatorul lor nu poate fi decât Rublev - el a stăpânit arta de a supune toate aceste culori reci, roz-violet-albastru, armonizate intr-o singura vointa. Doar el a îndrăznit să rezolve provocările culorilor...".

De atunci, toate manualele din domeniul istoriei artei rusesti aveau sa-l indice pe Sfantul Andrei Rublev drept artist al icoanelor din Zvenigorod - singura întrebare ramanand legata de biserica din care provenisera inițial.

Datorită muncii oamenilor de știință din Galeria Tretyakov și Institutul de Stat pentru Cercetare si Restaurare, s-a dovedit acum că icoanele din Zvenigorod nu erau de fapt pictate de Rublev. Au fost pictate la sfârșitul secolului al XIV-lea, în timp ce icoana Trinității a fost pictată în anii 20 ai secolului al XV-lea.

Potrivit istoricului de artă și academicianului Academiei Ruse de Arta, Alexei Lidov, "am mai descoperit unul sau doi mari artiști, care au lucrat în același timp cu marele Andrei Rublev și cu Teofan Grecul".

"În plus, acesta este un triumf al dreptatii: icoanele găsite în 1918 au fost atribuite unui alt iconograf remarcabil rus. Această descoperire ne confruntă cu nevoia de a regândi istoria artei rusesti din această epocă și de a abandona mitologia familiară copilăriei", a concluzionat Lidov.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
101
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează

π 0.11984 sec - PID: 11471