17
FOTO: Agia Sophia
Licenta de utilizare: By Mark Ahsmann (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons 

Departamentul de Stat al SUA a cerut Turciei să respecte și să păstreze semnificația istorică deosebită a marii Catedrale Agia Sophia (Sfanta Sofia) din Constantinopol. Apelul a fost lansat la o intalnire de presa, in aceste zile, de catre purtătorul de cuvânt al Departamentului, Heather Nauert [ https://www.state.gov/r/pa/prs/dpb/2017/06/272114.htm ].

Mesajul a fost transmis cu ocazia unui raspuns la o întrebare despre citirea Coranului, care a avut loc (din nou), miercuri seară, in incinta Agia Sofia - o acțiune care a provocat consternare la nivel internațional, dupa cum citeaza publicatia Pravoslavie [ http://www.pravoslavie.ru/english/104633.htm ].

În timpul intalnirii cu presa, un reprezentant al Mega TV Grecia a menționat că Președintele Recep Tayyip Erdoğan al Turciei dorește să transforme Agia Sophia în moschee - la rugăciunile musulmane de miercuri seara, din aceasta biserică, participand si oficiali guvernamentali.

Ca răspuns, Nauert a cerut Turciei, de pe pozitia de lider al acestui departament, să mențină o atitudine adecvată față de vechea catedrală, afirmând: 
"Agia Sofia este un loc cu o semnificație extraordinară, înțelegem acest lucru și respectăm acest lucru. De aceea, invităm Guvernul Turc să păstreze Agia Sofia într-un mod care să respecte istoria sa complexă".

Președintele Erdoğan a declarat, în aprilie, că ordinul lui Kemal Ataturk, de a transforma Agia Sophia, din fosta moschee, in muzeu, a fost o eroare. În același timp, el a anunțat că intenționează să citească rugăciunile musulmane in Agia Sophia, în Vinerea Sfântă, care urma să fie "un spectacol împotriva cruciadelor" și un act simbolic de transformare a muzeului, înapoi, în moschee.

Șeful Președinției Turcești a Afacerilor Religioase, Mehmet Görmez, a ținut o rugăciune și a citit Coranul în biserica creștină antică, miercuri seara, ca parte a ceremoniei de noapte Laylat al-Qadr, când musulmanii sărbătoresc presupusa revelare a primelor versete ale Coranului către Mohamed.

Ministerul grec de Externe a numit aceasta intalnire:
..."o provocare inacceptabilă pentru sensibilitățile religioase ale tuturor creștinilor". 

Președintele grec Prokopis Pavlopoulos și-a exprimat, de asemenea, exasperarea, vineri, conform Ecathimerini [ http://www.ekathimerini.com/219516/article/ekathimerini/news/us-state-department-urges-turkey-to-respect-historic-significance-of-hagia-sofia ], spunând că Turcia nu poate avea aspirații europene, dacă nu respectă monumentul Agia Sofia. Alți lideri greci și-au exprimat îngrijorarea catre UNESCO, care la rândul său a declarat Turciei că monumentul trebuie să rămână un monument cultural. Turcia a răspuns furioasa, vineri, acuzând Grecia că a încălcat libertatea religioasă a musulmanilor din Grecia.

În continuare, corespondentul grec de televiziune a insistat la adresa doameni Nauert: 
"Deci, asta înseamnă că va opuneti ideii de a fi transformata într-o moschee?".
Ca purtător de cuvânt care dă un răspuns tipic diplomatic, comenteaza Pravoslavie, aceasta a precizat:
"Nu spun asta deloc. Are o istorie complexă și recunoaștem că este de mare importanță pentru alte credințe, pentru multe credințe. Așadar, am încurajat Guvernul Turc să facă acest lucru, să o păstreze".

Agia Sophia a servit drept sediu al Patriarhului Constantinopolului, dupa construirea sa în 537 de catre împăratul sfant Iustinian, până la căderea Imperiului Bizantin, în 1453. Sub otomani, ea a fost transformată în moschee, până în 1931, fiind secularizată și deschisă ca muzeu pe 1 februarie 1935. (LONews)

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
53
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează

π 0.08353 sec - PID: 29665