23

Mitropolia Ortodoxă Greacă din Chicago, împreună cu Arhontii Patriarhiei Ecumenice și cu Societatea Elenă din Constantinopol, în colaborare cu Fundația Americana Greacă, au gazduit in aceste zile un eveniment legat de cea de-a 37-a ediție anuală a Comemorarii Căderii Constantinopolului.

Peste 175 de oameni s-au alăturat Preasfințitului Mitropolit Iacovos de Chicago, Episcopului Demetrios de Mokissos, Consulului General al Greciei in Chicago, Polyxeni Petropoulou, și multor alti clerici al Mitropoliei Ortodoxe Grecesti din Chicago, la Greenhouse Theater Center, pentru a marca această comemorare continuă, unica în Statele Unite ale Americii. Participanții la eveniment au vizionat pentru prima dată documentarul “Engineering an Empire: The Byzantines” și apoi s-au bucurat de o prezentare muzicală cu tematica inspirata din Asia Mică și Constantinopol, a grupului ERINI a Colegiului Muzical Berklee.

Mitropolia Ortodoxă Greacă din Chicago este condusă de Mitropolitul Iakovos de Chicago și supraveghează toate parohiile ortodoxe grecești din Illinois, Iowa, Wisconsin și Minnesota, precum și porțiuni mari din Missouri și Indiana. Puteți găsi mai multe informații despre Mitropolia Ortodoxă Greacă din Chicago la adresa: www.Chicago.GOArch.org.

In ce priveste informațiile legate despre arhontii Patriarhiei Ecumenice, alesi de catre Patriarhul Ecumenic pentru merite in conducerea comunitatii crestin-ortodoxe, pot fi găsite la www.Archons.org.

Societatea Elenă din Constantinopol este o organizație non-profit fondată în 1939. A fost una dintre primele societăți create în Statele Unite pentru perpetuarea contribuțiilor vaste ale bizantinilor și pentru păstrarea restului bisericilor ortodoxe grecești din Constantinopol. Misiunea continuă a societății, este să susțină libertățile religioase ale tuturor minorităților din Asia Mică și din străinătate și să sprijine Patriarhia de Constantinopol. Pentru mai multe informații despre Societatea Elenă din Constantinopol, puteti vizita pagina www.HellenicSocietyofConstantinople.org.

După un asediu de 53 de zile, Capitala Imperiului Crestin Bizantin, Constantinopolul, a căzut în mainile Imperiul Otoman musulman, după ce zidurile cetății au cedat pe 29 mai 1453. Căderea Constantinopolului și, astfel, a Imperiului Bizantin, marchează sfârșitul celor peste 1500 de ani de existența a Imperiului Roman antic și a fost o lovitură zdrobitoare data Creștinătății, deoarece a lăsat Europa deschisă invaziei musulmane, fără o opoziție majoră.

După ce a acordat armatei sale un ragaz de trei zile cu libertatea de jefuire, așa cum promisese, Imperiul Otoman prin Sultanul Mehmed al II-lea, a pus capăt jafurilor, ordonand armatei să părăsească orașul și a emis o proclamație prin care se declara reînființarea Bisericii Ortodoxe, retrocedarea a aproximativ tuturor locuințelor si afacerilor (cu excepția Catedralei ortodoxe grecești Haghia Sophia) și eliberarea tuturor supraviețuitorilor orașului. Dar recunoasterea drepturilor și a autoritatii Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol ramane inca restrictionata.

Cu toata aceasta promisiune legata de libertatea religioasa, ea a ajuns sa fie erodată de-a lungul secolelor și sa nu fie împlinită nici astăzi. Patriarhia de Constantinopol se află sub constrângeri religioase recunoscute și condamnate de numeroase organizații mondiale, inclusiv de Uniunea Europeană și de Guvernul Statelor Unite, incluzand:

1) Intervenția guvernului în alegerile patriarhale: restricții ale guvernului turc impuse in alegerea Patriarhului Ecumenic și a ierarhilor care votează pentru acest lider religios la nivel mondial.
2) Nerecunoașterea rolului de lider mondial: Guvernul turc nu recunoaște statutul internațional sau poziția de conducere mondială a Patriarhiei. El recunoaste oficial doar rolul de lider asupra creștinilor din Turcia.
3) Fara vreo identitate juridică: Guvernul turc nu recunoaște nicio identitate juridică a Patriarhatului, inclusiv drepturile de proprietate și permisele de ședere și de muncă pentru preotii străini, esențiale in continuitatea și funcționarea Patriarhiei Ecumenice. Lipsa identității juridice a fost exploatată in confiscarea bisericilor ortodoxe grecești, a orfelinatelor și a seminariilor.

4) Închiderea seminariilor și incapacitatea de a forma un nou cler: după adoptarea legilor care cereau ca Patriarhul Ecumenic să fie cetățean turc și sa fi studiat în Turcia, Guvernul a închis în esență toate seminariile, asigurându-se astfel că niciun viitor Patriarh Ecumenic nu ar putea studia în Turcia.
5) Confiscarea proprietăților: Guvernul turc a confiscat mii de proprietăți ale Patriarhiei Ecumenice.
(LONews)

Comentarii

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
131
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează
Trimite
Powered by InterChat

π 0.13984 sec - PID: 8178