105
FOTO: Quay Chalkida
Licenta de utilizare: By Luu (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons 
În zilele de 26 și 27 mai 2017, în satul Noul Prokopion, de pe insula Evia, in Grecia, la Biserica Sfantul Ioan Rusul, unde se păstrează moaștele sale neputrezite, au participat mii de credincioși din întreaga Grecie și din întreaga lume ortodoxă, in cinstea marelui sfant ascet, dupa cum se arata intr-un raport al publicatiei grecesti Romfea..

În ciuda ploii torențiale neîncetate, mulțimea s-a deplasat pe traseul tradițional de aproape 50 de Km, din orașul Halkida in Noul Prokopion, ca semn de iubire și venerație pentru Sfantul Ioan. Va reamintim ca ploaia torentiala a marcat sarbatoarea acestui mare sfant si in Romania, Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe transmitand in direct Slujba Sfintei Liturghii Arhieresti din prima manastire ortodoxa din Romania inchinata Sfantului Ioan Rusul - aflata in Episcopia Giurgiului, in localitatea Slobozia (vezi inregistrarile video aici:
https://lacasuriortodoxe.ro/video-noutati/transmisiune-in-direct-manastirea-sfantul-ioan-rusul-giurgiu.html?id=72795).

Martorii oculari declară că mulți tineri au luat parte la procesiune în acest an.

Slujbele la zi de sarbatoare au fost oficiate de Mitropolitii Hrisostom de Trikki și Stagoi, Serafim din Kariștia și Skyros, Serafim de Kastoria, Ioan de Thermopylae, Pavel de Sisanion și Siatista, Dionisie de Corint, Calinic de Arta, Hrisostom de Chalkida și Istia și Episcopul Pantelimon de Teupolski.

Mitropolitul Calinic a tinut un cuvant adresat credinciosilor prezenti la Vecernie, facand referire la Sfântul Ioan Rusul ca la "un om al luminii", ​​care "risipește întunericul păcatului omenesc".

Dupa Privegherea de toata noaptea si Sfanta Liturghie de a doua zi, o procesiune cu sfintele moaște ale Sfântului Ioan Rusul a avut loc si pe străzile Noului Prokopion.

La festivități au participat episcopi, o serie de preoți, autorități locale și mii de credincioși din întreaga lume. Celebrarea s-a încheiat cu o rugăciune rostita în piața centrală.

În 1924, cu ocazia schimbului de populație dintre Grecia și Turcia, moastele Sfantului Ioan Rusul au fost duse pe insula Evia, iar în 1951 au fost asezate într-o nouă biserică inchinată acestuia. (vezi 45 de fotografii, dand click aici si alte fotografii, dand click aici)

Όσιος Ιωάννης Ρώσος

Comentarii

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
127
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează
Trimite
Powered by InterChat

π 0.09694 sec - PID: 8188