79

Cu binecuvântarea Episcopului Longin de Noua Gracanica si Midwest (una dintre eparhiile Bisericii Ortodoxe Sârbe din Statele Unite), moaștele Sfantului Mardare (Mardarie Uskokovici) au fost exhumate pe data de 5 mai 2017.

Evenimentul a avut loc la Biserica Manastirii "Sfantul Sava" din Libertyville (Illinois), acolo unde Sfantul s-a odihnit, de la îngroparea sa, în decembrie 1935. 


Moastele Sfantului Mardare au fost gasite neputrezite, in SUA

Exhumarea, efectuata in vederea sarbatorii pan-ortodoxe a cinstirii sfântului, care va avea loc in perioada 14-16 iulie 2017, a relevat că moaștele sunt parțial neputrezite, fapt confirmat de Pr. Nicolas Kostur, care prezidează subcomisia de cinstire liturgică a Sfantului Mardarie.

In ziua de 4 mai 2017, conform informatiilor oferite de Biserica Ortodoxa Sarba locala, după Sfanta Liturghie și Acatistul Sfântului Mardare oficiate de Episcopul Longin, piatra funerara a fost îndepărtata, dezvăluind sicriul acoperit cu o placa de beton. Sicirul a fost deschis in duminica ce a urmat.

În timpul exhumarii, s-au intonat imnurile de Pasti și Troparul Sfantului Mardare, alaturi de alte cantari sârbești si rusesti. Sicriul s-a crăpat, insa, în timp ce a fost descoperit, moment in care un miros dulce de mir a izvorat din acesta, miros care a dispărut repede.

Prin inspectarea cu atenție a moaștelor, Părintele Nicolas Kostur a descoperit că mâinile sfântului erau cu totul neputrezite. Prin îndepărtarea cu grijă a hainelor în care a fost îngropat sfântul, s-a dovedit că moastele erau aproape intacte. Părul și barba sfântului aratau ca și cum sfântul ar fi fost îngropat cu o zi in urma.

Sfintele moaste au fost, apoi, spălate cu apă caldă și vin alb, unse cu mir și  plasate într-o racla, așteptând să fie acoperite cu toate veșmintele, pentru sarbatoarea din luna iulie.

Sfantul Mardare, episcop al Bisericii Ortodoxe Sârbe din America, a intreprins o lucrare misionară imensă în America și a fondat Mănăstirea Sfantul Sava, unde a fost înmormântat pe 12 decembrie 1935. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe a introdus numele său la calendarul ortodox local, in data de 29 mai 2015.

Pentru fotografii de la dezhumare, dati click aici!

Comentarii

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
149
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează
Trimite
Powered by InterChat

π 0.10943 sec - PID: 8951