22

Continuam seria de articole prin care cercetatorul Michael J. Caba incearca, pentru Revista americana Locuri Biblice, sa examineze fiabilitatea istorică a cărților Noului Testament, ale Apostolului Luca și Faptelor Apostolilor, prin compararea acestora cu alte surse textuale vechi și cu înregistrările arheologice.

CONTINUARE: O alta persoană la care se face referire în Luca 3: 1-2, care a existat cu adevarat, asemenea personajelor tratate pana acum, este "Lisanias, tetrarh al Abilenei".


Lisanias este una dintre cele mai obscure persoane menționate de Luca, cu o singură referință extra-biblică, pe seama unei inscripții datate din timpul domniei lui Tiberius, găsită în zona Abilene, care spune:
"... un ins eliberat al Tetrarhului Lisanias a construit drumul, a ridicat Templul" (Jurnalul Societății Geografice Regale din Londra, V. 20, p. 43).

Zona cunoscută sub numele de Abilene a fost o mica regiune din partea estică a Munților Anti-Liban, numele provenind de la Abila, orașul său principal. Orașul Abila a fost localizat pe traseul dintre Damasc și vechiul Heliopolis (Baalbek-ul modern, in Liban).

Astăzi, satul Suk Wadi Barada marchează locul vechiului Abila. Este situat în Siria, la nord-vest de Damasc. Imaginea fotografică a articolului de fata prezinta satul, asa cum a fost el surprins in anul 1890.

De remarcat, orasul Abila din Abilena, care are legatura cu Evanghelia lui Luca, este diferit de un alt oraș cu același nume situat în Decapolis, la est de capătul sudic al Mării Galileii. Universitatea John Brown excaveaza, in prezent, Abila din Decapolis.

Prin urmare, cercetatorii istorici si arheologii confirma si ei ca personajele biblice au existat cu adevarat, exact in locatiile si vremurile precizate de Biblie...

Comentarii

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
49
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează
Trimite
Powered by InterChat

π 0.11767 sec - PID: 27263