34

O femeie-fotograf specializata in fotografii alb-negru a capturat spiritul unei insule din largul coastei de vest a Japoniei, care a fost cândva casa a creștinilor persecutați, mai apoi abandonată - aminteste un articol recent al publicatiei Sputnik.

În secolul al XIX-lea, insula Nozaki, din largul coastei de vest a Japoniei, găzduia câteva sute de romano-catolici japonezi, care au fost persecutați de shogun-atul Tokugawa.

Shogunul - dictator militar - a interzis Creștinismul, după rebeliunea Shimabara din 1638, pentru care i-a acuzat pe catolici ca ar fi agitat țărănimea.

Cei care au refuzat să renunțe la religie erau cunoscuți sub numele de "kakure kirishitan" sau "creștini ascunși". Mulți dintre ei si-au amenajat camere personale în interiorul propriei case, in care sa se poata închina in secret lui Dumnezeu.

Mai târziu, unii au fugit de pe continent și au ajuns să trăiască pe insula Nozaki, în două localități: Nokubi și Funamori.

Filmul "Silence" al lui Martin Scorsese, din 2016, cu Andrew Garfield și Adam Driver, face referire la aceeași perioadă. Garfield și Driver jucand rolurile a doi preoți iezuiți care investigheaza unele părți îndepărtate din Japonia, in legatura cu mentorul lor disparut.

Interzicerea Creștinismului a fost, în cele din urmă, abandonată în Japonia, în 1873, după ce împăratul si-a recastigat tronul.

Opt ani mai târziu, la Nokubi, a fost construită o biserică pentru satisfacerea celor 18 familii creștine care mai ramasesera.

La un moment dat, mai erau 600 de oameni care locuiau pe insula Nozaki. Cei mai mulți trăiau în sărăcie, în încercarea de a-si castiga existența pe pământul infertil.

Ultimul rezident a părăsit insula în 2001 - in mod ironic era vorba despre un preot din Shinto.

Anul trecut, fotograful Makiko a vizitat insula și a luat o serie de imagini dramatice monocrome, pe care le afișează în prezent la Londra, într-o expoziție intitulată "Trasee catre Rugaciune" - o călătorie spirituală spre insula nelocuita Nozaki.

"Oamenii locuiau acolo timp de 10.000 de ani, dar ultimul a plecat în 2001", a spus Makiko, conform publicatiei Sputnik.

Insula are un caracter montan abrupt, există specii rare de fluturi, păduri sălbatice în jurul altarului din Okino-Kojima și sute de porumbei japonezi de padure, care sunt protejati de legea japoneză.

"Arată ca o savană, nu arăta deloc ca Japonia. M-am plimbat mult pe cont propriu, doar eu si natura. E neprețuită. Sunt arbori în forme ciudate și o mulțime de cerbi", a spus Makiko.

Decizia Makiko de a se concentra asupra Nozaki a urmat expoziției anterioare, "Revizitarea Paradisului", care s-a concentrat pe insula Hashima, aflată la câțiva kilometri distanță.

Hashima este mai bine cunoscuta sub numele de Insula Luptei (Gunkanjima) și este prezentată în filmul "Skyfall", cu James Bond.

Un oraș întreg de beton a fost construit în jurul minei de cărbune a insulei, de către corporația gigantică Mitsubishi, iar la un moment dat peste 5.000 de persoane locuiau acolo. Insa, cărbunele s-a epuizat prin 1974, iar ultimii rezidenți au plecat, lăsând un oraș fantomatic bizar.

Fotograful va ajunge cu expozitia 'Paradisul Revizitat' in Tokyo și Fukuoka, în cursul acestui an, și urmareste, de asemenea, sa publice o carte despre insulă. Cateva dintre fotografiile realizate pentru recenta expozitie "Trasee catre Rugaciune" pot fi vazute chiar pe pagina oficiala a autoarei, dand click aici.

Comentarii

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
43
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează
Trimite
Powered by InterChat

π 0.08514 sec - PID: 8666