26

Fundatia anti-religioasa "Eliberare de Religie", care sustine ca "promoveaza separarea intre Biserica si Stat", si-a exprimat puternic dezacordul cu privire la ceea ce aceasta consideră a fi: "subvenție" de un milion de dolari, acordată de NASA, Centrului de Cercetare Teologică, începand din luna mai 2015. Suma a fost destinata efectuarii unei anchete disciplinare asupra implicațiilor sociale ale astrobiologiei. Ancheta ar trebui sa cuprinda studii legate de originea vietii, viitorul vieții, evoluția vieții și prezenta vietii în Univers.

Fundatia americana a mai trimis deja o scrisoare pe aceasta tema, în 2016. Principala ei remarca a fost aceea că scopul principal al grantului parea a fi de fapt unul teologic și, astfel, religios. Centrul de Cercetări Teologice se bazeaza ideologic pe Teologia Creștină. Fundatia ateista a invocat argumentul potrivit căruia subvenția ar fi fost în mod evident una neconstituțională. Iar protestul fundatiei porneste de la faptul că finanțarea guvernamentală a unui astfel de studiu teologic, sustinand ca studiul teologic ar fi de fapt unul stiintific, sau ca teologia ar fi stiinta, creează o relatie
nedorită între Biserică și stat.

După ce a fost acordată prima tranșă de bani, Fundatia in cauza a solicitat NASA să nu mai aloce si alte fonduri pentru dezvoltarea acestui proiect. Mai mult, s-a invocat faptul că unul dintre sponsorii acestui proiect este Fundația John Templeton - organism cunoscut pentru predilecția sa privind finanțarea proiectelor care promovează suprapunerea intre știință și religie.

Fundatia nu s-a oprit, insa, la trimiterea acestei scrisori. O noua solicitare a fost depusă la nivelul institutiilor de control guvernamentale, pentru ca acestea să afle mai multe despre grantul NASA. Ancheta a arătat că Centrul de Cercetări Teologice a angajat un total de 11 teologi și un om de știință. Dintre cei 11 teologi, 10 erau creștini. Alegerea acestor angajați nu ar mai fi fost o problemă, dacă ei ar fi intreprins o activitate laică. Insa, cu toate acestea, Fundatia ateista a indicat ca angajatii la proiect aveau incluse in lista lucrărilor propuse: Generarea de "Răspunsuri creștine" la studiile științifice efectuate asupra moralității; Relatia intre Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel si subiectul astrobiologiei; Dezvoltarea de noi modele de interpretare biblică; Legatura intre teologia creștina si descoperirile probabile ale astrobiologiei; Înțelegerea modului în care astrobiologia influențeaza mantuirea etc.

Andrew Siedel, avocatul personal al Fundatiei, a trimis o scrisoare Penelopei Boston, directorul Institutului de Astrobiologie NASA, spunându-i că NASA nu poate finanța in mod legal Teologia. El a subliniat că, in SUA, Curtea Supremă a declarat în mod clar că acțiunea de refuzare a unui grant pentru orice subiect teologic nu poate fi numită discriminare religioasă conform primului amendament constitutional. Fundatia și-a exprimat, intre altele, tristețea că NASA s-a îndepărtat de calea sa științifică.

Comentarii

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
60
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează
Trimite
Powered by InterChat

π 0.10417 sec - PID: 19485