4

Șeful Departamentului Sinodal pentru Relații Externe al Patriarhiei Moscovei, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, și-a exprimat îngrijorarea față de faptul că Patriarhia de Constantinopol ii primește pe reprezentanții comunităților schismatice ai Bisericii Ucrainene.

„Noi il respectăm pe deplin pe Patriarhul Ecumenic, și nu consideram că este necesar să se comenteze asupra motivelor intalnirilor sale cu actorii politici. Dar când schismaticii pseudo-ierarhi apar in Fanar, aceasta nu poate să nu ne întristeze“, a declarat Mitropolitul, într-un interviu pentru agenția de știri greceasca Romfea, postat de Departament.

Ierarhul a remarcat că acești oameni publica fotografii ale întâlnirilor lor cu ierarhi ai Patriarhiei Ecumenice și raporteaza conținutul discuțiilor lor. 
„Desigur, nu știm cât de credibil este un astfel de raport emis in urma întâlnirii, dar credem că acești oameni, mai apoi, susțin ca Fanarul le promite să creeze o Biserică locală unificată în Ucraina, prin separarea de Biserica Ortodoxa Rusa“, a declarat Mitropolitul Ilarion.

„De multe ori, am auzit din gura Patriarhului Ecumenic asigurarea sa solidă, că personal consideră că singura Biserică Ortodoxa canonică din Ucraina va ramane Biserica Ortodoxă Ucraineană, cu Preafericitul Părinte Mitropolit Onufrie intaistatator [sub jurisdictia Patriarhiei Ruse - N.Red.].
Pentru noi, aceste asigurări ale Sanctității Sale Patriarhul Bartolomeu reprezinta baza pe care construim relația noastră cu Patriarhia Constantinopolului“, a declarat șeful departamentului amintit.

Conform rapoartelor anterioare [vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe], Rada Supremă a Ucrainei a apelat la Patriarhul Bartolomeu, să emită un tomos de autocefalie pentru Biserica Ortodoxă Ucraineană și să elimine actul din 1686, prin care Biserica din Ucraina a fost unită cu Patriarhia Moscovei.

Constantinopolul a lasat acest apel fără răspuns. Președintele Petro Poroshenko și alți politicieni ucraineni au susținut în mod repetat înființarea unei Biserici autocefale Ortodoxe Ucrainene, separata de Patriarhia Moscovei [vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe]. (LONews)

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element lista 1
* element lista 2
* element lista 3
  • element lista 1
  • element lista 2
  • element lista 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

π 0.01412 sec - PID: 20858