25

Recentele jafuri, care implica artefacte neprețuite din Siria și Irak, efectuate atat de catre teroriști cat și de catre bandele criminale, au ajuns la o scară fără precedent.

Conform unui raport BBC, obiectele furate au ajuns in Europa și SUA, acolo unde acestea au fost oferite colecționarilor privați.

UNESCO spune ca s-a ajuns la milioane de dolari in ce priveste valoarea comerțului ilicit. Numai ca, dupa cum afirma BBC, o solutie inovatoare poate fi acum la îndemâna, care sa le permita arheologilor să urmărească artefactele prețioase.

Lucrând în secret, în zonele din afara controlului guvernului sirian, arheologii sirieni au început sa picteze unele dintre cele mai valoroase artefacte din țară, cu un lichid limpede, trasparent. Solutia este invizibila pentru ochiul liber, dar detectabila în lumină ultravioletă.

Conform BBC, tehnologia a fost dezvoltata de Smartwater, o firma britanica implicata in prevenirea criminalității, fiind testata de către oamenii de știință de la Universitatea Reading și Universitatea de Stat Shawnee din SUA.

In prezent, mozaicurile romane, ceramica bizantină și sculpturile antice sunt toate tratate cu lichidul in cauza, într-o cursă disperată de a opri ca moștenirea Siriei sa fie jefuita de teroriști și de bandele de infractori.

Se spera că solutia gasita sa ii descurajeze atât pe colecționari, cat și pe traficanți de obiecte furate, acestia stiindu-se astfel amenințati cu urmărirea, intrucat fiecare artefact are insemnat in secret un cod unic, identificabil.

Conform BBC, lichidul nu afecteaza materialul pe care este aplicat. (LONews)

Comentarii

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
55
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează
Trimite
Powered by InterChat

π 0.08688 sec - PID: 22979