22

Centenarul restaurării vechii Biserici Ortodoxe autocefale a Georgiei a fost sarbatorit pe 25 martie 2017, de Catolicosul-Patriarh Ilia al II-lea, alaturi de alți clerici și credincioși, printr-o Liturghie solemnă oficiata în Catedrala Svetitskhoveli din Mtskheta, la nord-est de Tbilisi.

Catedrala este cunoscuta pentru găzduirea Tunicii lui Hristos (vezi ARHIVA) și a fost locul de încoronare și de îngropare a regilor Georgiei. Biserica originală a fost infiintată în secolul al IV-lea, sub regele Mirian al II-lea de Kartli. Biserica Georgiei a depins inițial de Antiohia, până in 1010, când Catolicosul de Kartli a ridicat-o la rang de Patriarhie. Imperiul Rus a abolit autocefalia Bisericii Ortodoxe Georgiene în 1811 și structura sa patriarhala, și a redus-o la un exarhat subordonat Sfântului Sinod Rus.

După abdicarea țarului mucenic Nicolae al II-lea, episcopii Georgiei au restaurat Biserica lor autocefală, pe 25 martie 1917. Primul nou patriarh al Bisericii Georgiei a fost Kirion al II-lea.

Biserica Ortodoxă Rusă a recunoscut autocefalia, in data de 31 octombrie 1943. Patriarhia de Constantinopol a recunoscut-o pe 2 martie 1990.

Intre alte evenimente ocazionate de sărbătoarea din acest an, se numara si expoziția „Autocefalie 100“, deschisa pe 23 martie, la Universitatea de Stat din Tbilisi. In cadrul expozitiei sunt prezentate o serie de publicații și de manuscrise religioase unice, o parte din colectia de carte a Catolicosului-Patriarh Kirion al II-lea, precum și fotografii ale clerului care a participat la restaurarea autocefaliei.


O conferință academică a avut loc, de asemenea, antrenand profesori și părți interesate din diferite instituții de învățământ, reprezentanți ai Patriarhiei Georgiei, care au prezentat lucrări cu privire la importanța autocefaliei Bisericii, inclusiv informații necunoscute anterior privind recastigarea autocefaliei.

LONews

Comentarii

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (imagine inclusa în text - vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element listă 1
* element listă 2
* element listă 3
  • element listă 1
  • element listă 2
  • element listă 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori rețea
Online
145
pe acest site
Marchează între favoritele tale siteul LONews
Creează-ți propria pagină de informare în acest domeniu, aici! Participă cu informația ta, care poate fi utilă celorlalți!
Creează și Promovează
Trimite
Powered by InterChat

π 0.08875 sec - PID: 8214