8

În iulie 2014, teroriștii islamisti au distrus Mormântul Profetului Iona, din Mosul, Irak. Nemultumindu-se pur si simplu cu distrugerea unui loc sacru, militanții ISIS au început, ulterior, să sape tuneluri sub mormânt, căutând artefacte pe care să le jefuiască. În acest sens, arheologii considera, acum, ca au dat peste un palat vechi, aparținând regelui biblic Sanherib, relatează The Telegraph.

Sit-ul arheologic a fost excavat de două ori, înainte - in 1852, sub administratie otomana, si în 1950 de către Departamentul irakian al Antichităților - dar niciuna dintre excavari nu a condus la palatul nou-descoperit.

Palatul a fost construit pentru Sanherib, extins de către fiul său Asarhadon (681-669 înainte de Hristos), renovat din nou de Assurbanipal (669-627) și parțial distrus în timpul jafului din Ninive, în 612 înainte de Hristos.

Ninive a fost una dintre cele mai bogate cetati din lume în timpul domniei lui Sanherib, iar campania sa militară împotriva Regatului lui Iuda este descrisa în Biblie, in Cartea a doua Paralipomena (a doua a Cronicilor), Cap. 32:

1. După atâtea lucruri şi atâta credincioşie, a venit Sanherib, regele Asirienilor, şi a intrat în Iuda şi a împresurat cetăţile întărite şi şi-a făcut planul ca să le răpească pentru el".

"Exista o mare cantitate de istorie acolo jos, nu doar pietre ornamentale. Este o oportunitate de a cartografia în cele din urmă vistieria primului mare imperiu din lume, din perioada cea mai de succes", a declarat profesorul Eleanor Robson, presedinte al Institutului Britanic pentru Studierea Irakului.

Probabil, teroriștii islamisti au jefuit multe dintre comorile care s-au aflat în palat, dar ceea ce a rămas va fi bine studiat. Specialistii trebuie sa lucreze rapid, cu toate acestea, tunelurile nefiind construite de profesionisti, iar riscul de prabusire fiind o chestiune de săptămâni.

Potrivit guvernului regional al Kurdistanului irakian, ISIS a deteriorat sau distrus aproximativ 100 de sit-uri sacre, în cei doi ani ai domniei lor teroriste, pentru că ei nu aproba venerarea relicvelor și a sit-urilor sacre. Ei au închis, de asemenea, toate muzeele din Mosul și centrele culturale.

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element lista 1
* element lista 2
* element lista 3
  • element lista 1
  • element lista 2
  • element lista 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori
Online
94
pe acest site
Marchează între favoritele tale
LONews

π 0.03962 sec - PID: 10818