5

Ortodoxia nu este numai adevărată, ci este şi frumoasă, a spus Preafericirea Sa credincioşilor prezenţi ieri în Catedrala Patriarhală, in Duminica Ortodoxiei.

Redam mai jos cateva dintre ideile expuse de Patriarhul Daniel cu aceasta ocazie:

 • Duminica Ortodoxiei nu este numai duminica adevăratei credinţe, ci şi a frumuseţii netrecătoare a slavei Preasfintei Treimi, a Maicii Domnului şi a tuturor sfinţilor din Împărăţia Cerurilor;
 • Duminica Ortodoxiei este duminica slavei Împărăţiei lui Dumnezeu, Duminica bucuriei îngerilor şi a sfinţilor;
 • Icoanele sunt ferestre deschise spre Împărăţia iubirii veşnice a lui Dumnezeu şi a slavei Preasfintei Treimi;
 • Când mărturisim dreapta credinţă, ni se deschid Cerurile şi pregustăm bucurie din bucuria Împărăţiei lui Dumnezeu, lumină din lumina cea netrecătoare, fericire din fericirea veşnică a Împărăţiei Cerurilor. Aceasta este Ortodoxia.
 • in Duminica Ortodoxiei prăznuim biruinţa Bisericii asupra tuturor ereziilor şi, mai ales, cinstirea sfintelor icoane.
 • Reprezentările iconografice nu sunt o simplă podoabă estetică de înfrumuseţare, un decor, ci icoanele sunt o necesitate, un mod liturgic de a mărturisi Adevărul, o formă de mărturisire a dreptei credinţe.
 • Icoana este mărturisirea adevărului Întrupării, morţii, Învierii Lui Hristos şi proclamarea slavei Lui veşnice pe care o împărtăşeşte apoi celor care cred în El;
 • Icoanele sunt o formă liturgică de mărturisire permanentă, tăcută, dar permanentă, a adevărului că Fiul lui Dumnezeu Cel Nevăzut S-a făcut văzut; Cel Veşnic S-a făcut om muritor pentru ca, trecând prin moarte şi Înviere, să ne dăruiască nouă viaţa veşnică.
 • Prin icoană mărturisim adevărul întrupării sau al înomenirii Fiului Veşnic al Lui Dumnezeu pentru ca pe oameni să îi îndumneziască prin har.
 • Icoanele au şi un rol pedagogic. Acestea ne îndrumă către Împărăţia lui Dumnezeu, scopul ultim al vieţii noastre.
 • Icoanele ne arată slava Împărăţiei Cerurilor ca fiind ţinta noastră ultimă. Omul nu este făcut pentru mormânt, ci pentru viaţă veşnică cerească în Împărăţia lui Dumnezeu spre care trebuie să se îndrepte.
"În icoane vedem Cerul unit cu pământul. În icoană nu este pictat doar chipul trupului omului, ci şi slava din Împărăţia Cerurilor, fie prin fondul auriu al icoanei, fie prin nimbul de lumină care înconjoară chipul sfinţilor. Astfel, nu este suficient să spunem că icoana este o fereastră către cer, trebuie să subliniem că icoana este fereastră către Împărăţia Cerurilor, o icoană spre slava neapusă, necreată, veşnică a Împărăţiei lui Dumnezeu".
Extras dintr-un articol care poate fi citit integral dand click aici.
Text & foto: Basilica

Comentarii

Mai multe formate de scriere poți găsi dând click aici.
Cum trebuie să scrii: ca să vezi:
(text încadrat între steluțe) *italic înclinat* italic înclinat
(text precedat și urmat de câte 2 underline) __bold îngroșat__ bold îngroșat
(text între paranteze drepte, urmat imediat de adresa link, între paranteze rotunde) [TEXT](http://www...) (dacă dai click pe "TEXT", ești condus către adresa link) TEXT
(semnul exclamării, urmat imediat de descrierea imaginii între paranteze drepte, urmată imediat de adresa imaginii, între paranteze rotunde) ![DESCRIERE](http://www...) (vezi imaginea recomandată, scoasă de la adresa indicată)
(o steluță și un spațiu înaintea rândului) * element lista 1
* element lista 2
* element lista 3
 • element lista 1
 • element lista 2
 • element lista 3
(text precedat și urmat de câte 2 ~) ~~text tăiat~~ text tăiat
(text precedat de 2 #) ## subtitlu

subtitlu

Detalii despre site-ul: LONews
Favorit pentru
< 100
utilizatori
Online
104
pe acest site
Marchează între favoritele tale
LONews

π 0.03166 sec - PID: 10818